Nutný předpoklad pro získání doložky pro létání podle přístrojů je absolvování zkoušky z IFR angličtiny. Ta rozšiřuje kvalifikaci ICAO angličtiny právě pro oblast přístrojového létání. Způsobů, jak tuto doložku nabýt, před několika lety přibylo. Na první pohled by se v tom však nejeden uchazeč mohl ztratit, proto si pojďme představit jednotlivé způsoby krok za krokem.

IFR angličtina

Zkouška z IFR angličtiny rozšiřuje kvalifikaci ICAO angličtiny pro oblast přístrojového létání. zdroj: pixabay.com

IFR angličtinu (https://www.aeroprague.com/cz/letecka-anglictina/kurzy-anglictiny/) lze od konce roku 2021 získat i bez teoretické zkoušky a v praxi se s tím hojně setkáváme. Mohlo by se to týkat i vašeho výcviku?

Požadavky

Každý držitel kvalifikace IR (BIR) (https://www.aeroweb.cz/pilotni-prukazy/letouny/pristrojova-kvalifikace-ir-a-sep-cb-ir) musí prokázat znalost angličtiny IFR. Toho docílí složením zkoušky z IFR angličtiny u schválené organizace pomocí písemného testu a následné ústní zkoušky. Žadatel musí splnit požadavky uvedené v Part-FCL.055 a AMC3 FCL.055 v oblastech:

  • Radiotelefonní komunikace související se všemi fázemi letu, včetně nouzových situací.
  • Znalosti související s provedením letu:

a) být schopen číst a prokázat porozumění obsahu technických příruček psaných v angličtině,

b) předletové plánování, shromažďování informací o počasí, zprávy NOTAM, letový plán ATC atd.,

c) používání všech leteckých traťových, odletových a přibližovacích map.

  • Komunikace s ostatními členy posádky v anglickém jazyce v průběhu všech fází letu, včetně letové přípravy.

Alternativní způsoby

Nově však lze prokázat znalost letecké angličtiny IFR také alternativními způsoby. Oprávnění pro držitele přístrojové kvalifikace lze zapsat do průkazu splněním následujících podmínek:

  • Složením zkoušky dovednosti nebo přezkoušením odborné způsobilosti IR, během které probíhala oboustranná radiotelefonní komunikace v anglickém jazyce. Po provedeném letu uvede examinátor tuto skutečnost do poznámky formuláře žádosti, a
  • Absolvováním kurzu IR, MPL nebo ATPL v anglickém jazyce (potvrzení vydá příslušná schválená výcviková organizace, kde žadatel absolvoval teoretický kurz), nebo také úspěšným složením teoretické zkoušky IR, případně ATPL v anglickém jazyce. Jelikož ÚCL vykonává IR a ATPL zkoušky pouze v anglickém jazyce, započítává se úspěšným absolventům tento druhý požadavek automaticky.

Splněním těchto dvou podmínek se tedy lze teoretické zkoušce z IFR angličtiny zcela vyhnout.

Průběh zkoušky

 V případě, že byste přece jen zkoušku museli absolvovat, je důležité podotknout, že od roku 2016 se přestala IFR angličtina zkoušet výhradně na ÚCL a tato působnost se přenesla na pověřené organizace bez nutnosti absolvovat před zkouškou kurz. Samotná zkouška pochopitelně probíhá výhradně v anglickém jazyce a skládá se ze dvou částí:

  • písemná část: písemný test trvá necelou hodinu a skládá se z gramatiky, slovní zásoby a porozumění textu. Dále obsahuje letecké zkratky a frazeologii. Kandidáti, kteří uspějí u písemné části, postupují k ústnímu pohovoru.
  • ústní část: trvá přibližně 30 minut a po krátkém představení se očekávejte, že budete vykládat ATISy, NOTAMy, číst v leteckých mapách apod.

Zkouška IFR má v každé organizaci schválené pro její provádění mírně jinou náplň, z naprosté většiny je však co do celkové skladby obdobná. Některé organizace nabízejí i online variantu přezkoušení. Písemná část se v takovém případě upraví tak, aby výše uvedený požadavek na náplň zkoušky ze strany ÚCL zůstal zachován.

Nejspíš vám neuniklo, že skladba této zkoušky je podobná zkoušce z ICAO angličtiny (https://www.aeroprague.com/cz/letecka-anglictina/icao-zkousky/) a logicky by mohly vyvstat dotazy na její potřebnost. Uveďme tedy, že ICAO angličtina je komplexnější a vyžaduje důkladnou znalost jazyka samotného. Platná jazyková doložka angličtiny ICAO přitom nenahrazuje angličtinu IR a naopak.

Piloti, kteří přitom již disponují ICAO angličtinou, nemusí mít o výsledek z IFR angličtiny obavy, protože tato zkouška je jednodušší.

Zkouška z IFR angličtiny je pro držitele kvalifikace ICAO angličtiny jednodušší. zdroj: pixabay.com

Hodnocení a platnost

Výsledek zkoušky z angličtiny IFR je buď uspěl, neuspěl, nebo částečně uspěl (pouze z písemného testu s tím, že ústní zkoušku musí žadatel opakovat). Úspěšně absolvovaná zkouška z angličtiny IFR má časově neomezenou platnost.

Cena

Cena kurzů je individuální. U většiny mladších uchazečů se počítá opět s nízkými desítkami hodin na tzv. refresh a cílenou přípravu na zkoušku a počítejte s cenou zhruba kolem 1 000 – 1 500 Kč za individuální hodinu nebo asi kolem 500 – 1 000 Kč v případě skupiny. Za samotnou zkoušku pak examinátorům zaplatíte nejčastěji mezi 2 000 až 3 000 Kč.

newsletter

Chcete dostávat takové informace e-mailem?

Zadejte prosím níže svůj e-mailový kontakt a příští newsletter již přijde i do Vaší schránky